Tre belysning skomponenter skaber velvære

Et vellykket belysningskoncept inden for dine fire vægge afhænger af samspillet mellem tre belysningskomponenter: Rumbelysning, zonebelysning og stemningsbelysning. Find ud af, hvordan du realiserer dit belysningskoncept derhjemme ved hjælp af disse tre elementer i vores blogindlæg.
I naturen møder himlens bløde, diffuse lys solens retningsbestemte lys. Det kan overføres til belysningen i hjemmet: Omgivelseslyset giver en generel grundlysstyrke i rummet, mens zonelyset oplyser specifikke områder. De to komponenter er uløseligt forbundet for at skabe en harmonisk og behagelig atmosfære. Stemningsbelysning tilføjes som et supplement. Det bruges ikke så meget til belysning, men fungerer som et lysobjekt i sig selv – sammenligneligt med et lejrbål i naturen. Det skaber en særlig hyggelig atmosfære og fremmer trivslen enormt.

1.Rumbelysning for god lysstyrke i omgivelserne

Forestil dig, at du kommer ind i et rum, hvor der kun er en lille læselampe tændt. Du vil sandsynligvis ikke føle dig særlig godt tilpas der. Det skyldes, at vores øjne finder den stærke kontrast mellem lys og mørke ubehagelig og er nødt til at arbejde hårdere for at se godt. Situationen er helt anderledes, når et rum er fyldt med jævnt lys. Det skyldes, at udjævnende rumbelysning skaber en god grundlysstyrke i rummet, som hjælper dig med at orientere dig og forhindrer store forskelle i lysstyrken.
Behagelig rumbelysning skabes af diffust, indirekte eller direkte lys. Førstnævnte leveres f.eks. af loftslamper med en satineret, matteret eller opal skærm, der fordeler lyset jævnt i alle retninger. Hyggeligt indirekte lys opnås derimod med loftslamper. De sender lyset op mod loftet, hvor det reflekteres og kastes blidt tilbage i rummet. Du kan belyse et rum på en meget moderne og sofistikeret måde med LED-strips. Du kan ganske enkelt sætte stripsene fast på lofter, vægge, gulve eller møbler. Direkte rumbelysning leveres derimod af indbyggede eller overflademonterede spotlights og spotlights, der er jævnt fordelt over loftet.
Men det omgivende lys alene er ikke nok til at oplyse et rum på en livlig og tiltalende måde, da det næsten ikke skaber skygger, hvilket får belysningen til at se lidt ensformig ud. For at undgå dette har du brug for en anden belysningskomponent: zonebelysning.

2.Zonelys til belysning af specifikke områder

Du kan bruge zonebelysning til at fremhæve belyste områder eller objekter. Ved at sætte individuelle lysaccenter adskiller du visuelt forskellige områder fra hinanden og giver rummet struktur. Det gør belysningen mere levende og skaber en hyggelig atmosfære.
Desuden hjælper zoneinddelt lys dig med at koncentrere dig om dit arbejde eller slappe af, mens du læser. Det skyldes, at det retningsbestemte lys gør det muligt for øjet at se detaljer uden at anstrenge sig for meget.
For at kunne udføre sin opgave optimalt skal zonebelysningen være godt afblændet og helst kunne rettes fleksibelt. Det gælder især læselamper ved siden af sofaen eller lænestolen, skrivebordslamper på arbejdspladsen eller sengelamper. Den berømte Tolomeo fra Artemide er et godt eksempel på dette. Takket være den justerbare leddelte arm med et sofistikeret kabelsystem kan du rette lyset, som du ønsker.

Når vi taler om zonebelysning, må vi bestemt ikke glemme pendler. Med lyset rettet nedad fremhæver de din mad og drikke på spisebordet og skaber en hyggelig atmosfære i spisestuen. Alternativt kan du også bruge lysbuer til at skabe en blændfri zonebelysning over dit spise- eller sofabord.
Vil du gerne fremhæve bestemte genstande med lys? Det kan du også opnå med zonebelysning. Med fleksibelt justerbare spotlights og spotlights til loftet kan du f.eks. belyse billeder, bogreoler eller væghylder. På den måde kan du fremhæve dine yndlingsgenstande og gøre dem til smukke lysøer.

3.Stemningsbelysning for en ekstra dosis hygge

De hyggeligste aftener er som regel dem, hvor vi kryber sammen i sofaen med et blødt tæppe og en kop te eller et glas vin. Og hvad må ikke mangle? Den rigtige belysning, selvfølgelig. Eller med andre ord: vores tredje belysningskomponent, stemningsbelysning. Den skaber en meget hyggelig stemning i din stue eller dit soveværelse ved at lyse uden egentlig at belyse. Den kommer bedst til sin ret i et mørkt rum. For at sikre, at kontrasten mellem lys og mørke ikke bliver for stor, skal du sørge for, at lyset fra armaturet ikke er for skarpt.
Forskellige bord- og batteridrevne lamper med blødt, diffust lys giver en stemningsfuld belysning. Den batteridrevne Bellhop Battery fra Flos skaber f.eks. en hyggelig stemning ved at sende sit lys nedad uden at blænde, hvor det reflekteres af sofabordet, vindueskarmen eller natbordet. Hvis du ikke kan få nok hyggestemning, så brug naturligt stearinlys. Og så er det tid til at læne sig tilbage, lægge hverdagen bag sig og bare nyde øjeblikket.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Indkøbskurv