1For at føle sig helt tilpas overalt i dit hjem bør du nøje planlægge belysningen i hvert enkelt rum. Følg os gennem vores Norden-hus og få værdifulde tips til, hvordan du optimerer belysningen i de forskellige rum.
Hvert rum i huset bruges til forskellige aktiviteter. Kravene til belysningen i et rum er tilsvarende forskellige. Et enkelt armatur er sjældent nok til at give en hyggelig belysning i et rum. I stedet bør du vælge en blanding af omgivelses-, zone- og stemningsbelysning. Følg med os fra rum til rum og få ideer og inspiration til din belysning derhjemme.
1.Opholdsstue – et sted at hygge sig og slappe af
Læse, se tv, spille spil eller bare sidde sammen i en hyggelig atmosfære: Næppe noget andet rum i hjemmet bruges på så mange måder som stuen. Derfor er det så meget desto vigtigere at have en variabel belysning, der opfylder de forskellige stemninger og behov. En centralt placeret loftslampe kan ikke alene opfylde disse krav. Det er meget bedre at arrangere forskellige armaturer i de enkelte områder af stuen, så de passer til de individuelle behov.
Her spiller zonebelysning en stor rolle. Det giver dig mulighed for at skabe de rigtige lysforhold til specifikke anvendelser. For eksempel giver en læselampe ved siden af lænestolen blændfrit lys til browsing, mens tv-belysning dæmper lys-skygge-kontrasterne mod væggen. Du kan skabe en god almenbelysning med rumbelysning, der oplyser stuen jævnt. Det kan du f.eks. gøre med en washlight i loftet.
Denne kombination af grundbelysning og zonebelysning skaber det optimale belysningskoncept for hele rummet. Prikken over i’et er stemningsbelysningen, som skaber en særlig hyggelig atmosfære. Det kan f.eks. ske med diffuse bordlamper eller LED-lys. Vi anbefaler dæmpbare stuelamper, så lyset kan tilpasses optimalt til dit humør og dine forskellige behov.
Intelligente belysningssystemer til stuen er ideelle til at tilpasse belysningen, så den passer bedst til dine behov. Med stuelamper, der kan styres trådløst via radio, kan du gemme bestemte lysscener og nemt kalde dem frem med en fjernbetjening eller en smartphone eller tablet. På den måde kan du ikke kun tænde og slukke lyset, men også ændre f.eks. lysstyrke eller lysfarve. På den måde kan du skabe et praktisk og unikt belysningskoncept, der opfylder dine personlige ønsker.
2.Spisestue – nyd at spise i hyggeligt lys
I spisestuen er spisebordet rummets centrum, uanset om det står i midten eller op ad væggen. For at skabe en hyggelig atmosfære er det derfor vigtigt at belyse bordet med blændfri zonebelysning. På den måde ophøjer du det til en strålende lysø i rummet og skaber en hyggelig stemning til et hyggeligt samvær over middagen. Bordet skal altid være lysere end omgivelserne.
Suppler den zoneopdelte belysning med omgivelseslys for at sikre en god grundlysstyrke til orientering. I store spisestuer er det en god idé at sætte ekstra lysaccenter, f.eks. ved at iscenesætte billeder eller genstande. Stemningsbelysning på skænken understreger den gode atmosfære.
3.Soveværelse – start dagen om morgenen, slap af om aftenen
I gennemsnit tilbringer vi omkring en tredjedel af vores liv i soveværelset. Mens vi er mere aktive om morgenen, når vi klæder os på og reder sengen, er der mere stille om aftenen, når vi læser eller lytter til musik, inden vi går i seng. Belysningen i soveværelset skal være tilsvarende alsidig.
På den ene side gælder det også kombinationen af rum- og zonebelysning. Sidstnævnte giver dig et godt udsyn til garderoben, når du sammensætter dit outfit. Ved sengen får du derimod optimalt læselys med sengelamper eller væglamper til zonebelysning. Stemningsbelysning i vindueskarmen eller på kommoden skaber på den anden side en hyggelig atmosfære.
Ud over det harmoniske samspil mellem de forskellige belysningskomponenter spiller lysets farve en særlig vigtig rolle i soveværelset. Når det bruges korrekt, kan det understøtte vores biologiske rytme. For eksempel har en høj blå komponent i neutralt hvidt lys en aktiverende effekt på menneskekroppen, mens varmt hvidt lys med en høj rød komponent hjælper os med at falde til ro. En sengelampe med justerbar lysfarve anbefales derfor for at påvirke dit indre ur positivt. Så kan du starte dagen om morgenen med neutralt hvidt lys og gøre dig klar til at sove om aftenen med varmt hvidt lys.
4.Studie – godt lys i hjemmekontoret
Du kan også gøre alt rigtigt i arbejdsværelset med en kombination af omgivelses- og zonebelysning. Mens en skrivebordslampe giver retningsbestemt lys direkte på arbejdsstationen, bidrager omgivelseslyset til en god generel belysning. Det afbalancerer også for store kontraster mellem lys og mørke. Det gør det lettere for øjet at tilpasse sig forskellige lysområder i rummet, og det bliver derfor ikke så hurtigt træt.
Zonebelysning ved skrivebordet gør det nemt at genkende detaljer og forhindrer hurtig træthed, når man arbejder. For at opnå dette er det vigtigt, at belysningen er kraftig – 500 lumen eller mere er ideelt – men ikke blændende. Du bør også undgå skygger fra dine hænder ved at placere skrivebordslampen til venstre, hvis du er højrehåndet, og til højre, hvis du er venstrehåndet. Justerbare skrivebordslamper er særligt ergonomiske, da du kan justere deres arm og/eller hoved, så du kan rette lyset præcist mod din arbejdsstation.
5.Gangen – det første indtryk tæller
Gangen er det første rum, du og dine gæster træder ind i – og er derfor dit hjems visitkort. Den afgør, om dine besøgende føler sig godt tilpas i dit hjem lige fra starten. Det rigtige lys bidrager i høj grad til dette. Da en entré ofte ikke har nogen vinduer, er det også vigtigt med en tilstrækkelig stærk belysning i løbet af dagen.
Ud over rumbelysning er blændfri zonebelysning ideel til belysning af spejle eller billeder. Ansigtet skal belyses jævnt og så skyggefrit som muligt. Dæmpbare bordlamper på en skænk fungerer f.eks. som dekorativ orienteringsbelysning i mørket.
6.Badeværelse – den rigtige belysning til din daglige pleje
Krops- og ansigtspleje er i centrum på badeværelset. Derfor er det vigtigt med et godt spejllys, der oplyser ansigtet så skyggefrit som muligt. Blødt, diffust zonelys, der lyser diffust i flere retninger og næsten ikke skaber skygger, er ideelt til dette formål. Du kan skabe en behagelig kontrast til det diffuse zonelys med retningsbestemt omgivelseslys, som sendes ud i en ret snæver vinkel for at belyse et bestemt område.
Det lyder måske mærkeligt ved første øjekast, da omgivelseslys normalt er diffust, og zonebelysning er retningsbestemt. I kombination med spejlbelysning bør det være omvendt. På små badeværelser eller gæstetoiletter giver de fleste spejllamper normalt også tilstrækkeligt med omgivelseslys. I større badeværelser bør du dog altid bruge mindst to lyskilder. Hvis du vil gøre det rigtig hyggeligt i badet og forvandle badeværelset til en wellness-oase, er stemningsbelysning ideel.
7.Køkken – den rette belysning til madlavning og bagning
Køkkenet er et meget socialt rum i hjemmet. Det er her, man bager og laver mad og ofte mødes med familie og venner over en drink. Desværre er køkkenet også det sted, hvor der sker flest ulykker i husholdningen. God belysning er derfor vigtig på tre måder: For det første gør den arbejdet lettere, for det andet skaber den en hyggelig atmosfære, og for det tredje mindsker den risikoen for ulykker.
Den vigtigste komponent her er zonebelysning. Du kan bruge den til at belyse arbejdsflader lige så vel som skabe og hylder, køkkenbordet eller køkkenbordet. Armaturer med lysdæmpere og stemningsbelysning er meget praktiske, så man kan skifte til underholdning, når arbejdet er færdigt.
8.Børneværelse – lys til leg, læring og afslapning
Børneværelser bruges til at sove om natten, lege om dagen og lære senere. Kravene til belysning er derfor varierede. Derfor gælder de samme anbefalinger som for andre rum. Men da børneværelset både fungerer som stue, soveværelse og arbejdsværelse, er kravene til belysningen særligt komplekse.
Også her er mottoet: Brug en kombination af omgivelses-, zone- og stemningsbelysning, så dit barn føler sig helt tryg på sit værelse. Omgivelsesbelysningen er ansvarlig for den grundlæggende lysstyrke og skabes af armaturer, der udsender deres lys mod loftet eller til alle sider. Zonebelysning sikrer god synlighed ved skrive- eller malebordet og ved sengen. Den sidste, men ikke mindre vigtige komponent er stemningsbelysningen. Det skaber en hyggelig og afslappet atmosfære på børneværelset – lige det, der skal til, når dit barn skal slappe af, inden det skal i seng.
Du skal sørge for, at gulv- og bordlamper er sikre og stabile, især på børneværelset. Du vil jo ikke have, at de vælter, hvis det går lidt vildt for sig, når dit barn leger og løber rundt på værelset.
Og et andet vigtigt sikkerhedstip: Sørg for, at lyskilderne er uden for børns rækkevidde, hvis det er muligt. Det gælder især gløde- og halogenlamper, som bliver meget varme. Til lamper, der er inden for rækkevidde af børnehænder, bør du altid bruge LED-lamper, da de genererer betydeligt mindre varme. Desuden er lamper med klassiske fatninger ikke afisoleret, hvilket betyder, at dit barn kan få elektrisk stød, hvis det rækker ind i fatningen. Her er lamper med permanent integrerede LED’er en langt mere sikker løsning.